Fabriken i Dresden Som räddar liv

Produktsnabbsökning

Välj en kategori eller underkategori

Fabriken i Dresden som räddar liv

Ett filter i sekunden. Och varje filter förlänger en människas liv med tre dagar. I Wilsdruff utanför Dresden i Tyskland tillverkas många av de filter som används i Sverige för att rena dialyspatienters blod.

I Sverige får cirka 4 000 njursjuka personer dialys varje år. Många av dessa personer kan leva ett gott liv, tack vare filter som tillverkas i en toppmodern fabrik i Wilsdruff. Det krävs många filter; en njursjuk person går normalt i dialys 3-4 dagar i veckan, 4 timmar per tillfälle.

Europas modernaste anläggning

Kraven på dessa filter är självfallet oerhörd höga. Samtidigt måste priset ligga på en rimlig nivå. Därför har B. Braun koncentrerat sin produktion till några få, specialiserade fabriker. I sin anläggning i Wilsdruff utanför Dresden har B. Braun investerat drygt 1 miljard svenska kronor.

Den 4 september 2018 satte produktionen igång i Europas modernaste fabrik för dialysfilter. I fabriken arbetar 140 personer med att producera filter som räddar liv. Fabriken är i princip helt automatiserad men personal behövs för kvalitetssäkring i olika led.

Från Wilsdruff till Visby

B. Braun är en av världens största tillverkare av dialysfilter och produkterna används i 64 länder. Företaget tillverkar inte bara filter, utan också all annan utrustning för dialys. Dessutom driver B. Braun över 360 dialyskliniker över hela världen.

Hösten 2018 tog B. Braun över driften av njurkliniken på Visby lasarett. B. Braun har uppgraderat lokalerna och installerat toppmodern teknik. Ett 30-tal gotlänningar kommer till lasarettet varje vecka och får sitt blod renat med filter från fabriken i Dresden – 80 mil söderut.

Från byapotek till global koncern

B. Braun utvecklar morgondagens medicinteknik med forskning och med teknologi i världsklass. En dag för snart 200 år sedan köpte den 31-årige apotekaren Julius Wilhelm Braun Rosen-Apotheke i Melsungen för 14 000 thaler. Braun sålde örtextrakt per postorder och utvecklade innovativa behandlingsmetoder och produkter.

Sex generationer senare arbetar B. Braun fortfarande med nya lösningar. Vi värnar ständigt om den goda idén, om innovationskraft och sann entreprenörsanda. Det har gjort att vi är världens ledande leverantör av sjukvårdsprodukter. 95 % av de 5 000 produkterna i sortimentet har vi själva utvecklat.

Vår toppmoderna fabrik i Wilsdruff utanför Dresden är ett bra exempel på hur vår gör att fler människor mår bättre.