3 myter om livet som dialyspatient

Produktsnabbsökning

Välj en kategori eller underkategori

Tre myter om livet som dialyspatient

Myt 1: Dialyspatienter kan inte njuta av mat och dryck.

Fakta: De flesta dialyspatienter kan äta och dricka gott. Men för patienter med nedsatt njurfunktion (30 % eller lägre) är det viktigt att ta hjälp av en dietist kring frågor om mat och dryck. Till exempel uppmanas njurpatienter att undvika soppor och andra vätskor. Dialyspatienter bör tänka på att minska salt och protein i maten och i stället äta fett och kolhydrater.

Det går att äta god mat och delikatesser – och samtidigt tänka på hälsan. Googla gärna recept på proteinreducerad kost. Och många fler recept som passar dialyspatienter har vi samlat här.

Myt 2: Dialyspatienter kan inte ha ett aktivt liv.

Fakta: Dialyspatienter kan leva ett aktivt liv med arbete, skola och fritidsintressen.

Den som är njursjuk behöver däremot tänka mer på hur han eller hon lever, jämfört med andra. Nyckelordet är träning, som fyller livet med aktiviteter. Det innebär att många njursjuka människor inte bara behåller utan till och med förbättrar sin livskvalitet.

Det finns många möjligheter för dialyspatienter att variera sin träning. Genom att prata med sin läkare eller en sjukgymnast får patienter hjälp med att hitta träning efter intresse, till exempel dans, simning eller cykling. Med träning blir det lättare att hålla vikten, få ökad styrka, rörlighet och syreupptagningsförmåga. En bonus med träning är självfallet att träffa andra människor och dela upplevelsen med fler. Motion är en bra medicin!

Myt 3: Dialyspatient kan inte resa ut i världen.

Fakta: En dialyspatient går till samma klinik tre till fyra gånger i veckan. Men tack vare så kallad gästdialys har patienter på resa chans att få behandling utomlands, till exempel på Teneriffa, Turkiet och Franska Rivieran.

B. Brauns 360 dialyskliniker i 60 länder ger dialyspatienten tryggheten att få dialys som känns igen från kliniken hemmavid. Inför resan är det viktigt att patienten meddelar sin läkare och förbereder en lista på mediciner. Läkaren har svar på fler frågor om gästdialys och ger rekommendationer till den enskilde dialyspatienten.

Ladda ner B. Brauns app för att hitta alla kliniker:

Apple App Store

Google Play Store