Stomibandage hur väljer jag rätt

Produktsnabbsökning

Välj en kategori eller underkategori

Vad är ett stomibandage? 

En stomi- eller stomipåse är en avtagbar plastpåse som används av personer med stomi, en kirurgisk öppning genom bukväggen. Påsen klistras på huden runt stomin och samlar upp kroppsvätskor (avföring eller urin). Olika sorters stomibandage finns tillgängliga och kan väljas utifrån din stomi och dina behov: stängda kolostomipåsar, tömbara ileostomipåsar och tömbara urostomipåsar. Du kommer att få råd av din sjuksköterska eller läkare vilken typ av påse som passar bäst till din stomi. När du lärt dig att hantera din stomi ordentligt får du möjlighet att välja ett bandage som du vill använda dagligen.

Ett av de första besluten du behöver göra är att välja mellan ett 1-delat system och ett 2-delat system.

 

Endels eller tvådelssystem?

Endels eller tvådelspåse

Endelspåse

Hudskyddet/basplattan och själva påsen sitter ihop. Den har en lägre profil än en 2-delspåse vilket innebär att bandaget är mer diskret under kläder och framförallt under badkläder. Samtidigt kan det dagliga bytet av hudplattan skapa en irritation för den omgivande huden. Det kan även ta längre tid att positionera en ny 1-delspåse än att byta endast påsen på ett 2-delssystem.

 

Den här modellen väljs om du vill byta hela påsen varje dag.

Tvådelspåse

I det här fallet är hudplattan och påsen separerade från varandra och sätts ihop genom ett kopplingssystem. Med detta system kan hudplattan sitta kvar på huden i flera dagar och du byter endast påsen varje dag. Detta kan vara en fördel för personer med känslig hud. Då hudskyddet/basplattan beställs separat är tvådelssystem mer mångsidigt. Du har ett större urval av hudskydd/basplatta inom samma system samt olika storlekar och typer av stomipåsar som kan vara intressanta för aktiva personer. Tvådelade system gör att du enkelt kan byta till en mindre stomipåse eller alternativt till ett stomiskydd beroende på din aktivitet, t.ex. när du sportar eller intim med din partner.

Vilken färg ska jag välja?

Transparent eller beige påse/med eller utan inspektionslucka

Du kommer att behöva välja mellan en beige eller en transparent påse. Den transparenta tillåter dig att enkelt se din stomi medan den beiga är mer diskret.

 

De flesta föredrar en transparent påse på sjukhuset för att sedan byta till den beiga när de kommit hem. 

Önskar du att ha båda, välj en påse med inspektionslucka ett mer diskret utseende men ger även möjlighet att inspektera stomin när du behöver.

Vilken typ av hudskydd/basplatta ska jag välja?

Förstansade eller uppklippbara hudplattor/basplattor

Uppklippbar eller förstansad 

Oavsett vilken typ av påse du kommer välja kommer du även att få möjlighet att välj en förstansad eller en uppklippbar variant på plattan

  • Uppklippbar hudplatta/basplattta, här klipper du själv i plattan för att den skall passa din stomi perfekt.
  • Förstansad hudplatta/basplatta, här är hålet redan färdigklippt när den kommer i kartongen. Finns olika storlekar på val av förklippt hål. Bara att applicera direkt.

Konvex eller plan hudplatta

Beroende av hur din stomi ser ut finns det även möjlighet att välja en plan hudplatta/basplatta eller en konvex platta. Konvexa hudplattor rekommenderas till dom patienter som har indragna stomier för att undvika läckage. Den konvexa hudskyddsplattan säkerställer ett optimalt tryck kring stomin. (Utbudet på dessa plattor kan variera mellan olika länder).

När du väl har bestämt dig för vilket typ av bandage du föredrar, kommer du ha flera olika märken att välja mellan, och kan välja den som bäst möter dina behov.