Stomipåsar hur väljer jag rätt

Produktsnabbsökning

Välj en kategori eller underkategori

Välj stomibandage 

Olika sorters stomipåsar finns tillgängliga och kan väljas utifrån din stomi och dina behov. När du lärt dig att hantera din stomi ordentligt får du möjlighet att välja en stomipåse som du vill använda dagligen.

Ett av dina första beslut är att bestämma dig för en endelspåse eller tvådelssystem.

Endelspåse eller tvådelssystem

Endelspåse

Hudplattan och själva påsen sitter ihop. Den här modellen väljs om du vill byta hela påsen varje dag.

Tvådelssystem

I det här fallet är hudplattan och påsen separerade från varandra och sätts ihop genom ett kopplingssystem. Med detta system kan hudplattan sitta kvar på huden i flera dagar och du byter endast påsen varje dag. Detta kan vara en fördel för personer med känslig hud.

Transparent eller beige påse/med eller utan inspektionslucka

Du kommer att behöva välja mellan en beige eller en transparent påse. Den transparenta tillåter dig att enkelt se din stomi medan den beiga är mer diskret.

De flesta föredrar en transparent påse på sjukhuset för att sedan byta till den beiga när de kommit hem. 

En påse med inspektionslucka ett mer diskret utseende men ger även möjlighet att inspektera stomin när du behöver.

Förstansade eller uppklippbara hudplattor/basplattor

Uppklippbar eller förstansad 

Oavsett vilken typ av påse du kommer välja kommer du även att få möjlighet att välj en förstansad eller en uppklippbar variant på plattan

  • Uppklippbar hudplatta/basplattta, här klipper du själv i plattan för att den skall passa din stomi perfekt.
  • Förstansad hudplatta/basplatta, här är hålet redan färdigklippt när den kommer i kartongen. Finns olika storlekar på val av förklippt hål. Bara att applicera direkt.

Konvex eller plan hudplatta

Beroende av hur din stomi ser ut finns det även möjlighet att välja en plan hudplatta/basplatta eller en konvex platta. Konvexa hudplattor rekommenderas till dom patienter som har indragna stomier för att undvika läckage. Den konvexa hudskyddsplattan säkerställer ett optimalt tryck kring stomin. (Utbudet på dessa plattor kan variera mellan olika länder).

När du väl har bestämt dig för vilket typ av bandage du föredrar, kommer du ha flera olika märken att välja mellan, och kan välja den som bäst möter dina behov.