FAQ kolostomi & ileostomi

Produktsnabbsökning

Välj en kategori eller underkategori

Ta hand om din stomi

Med en stomioperation kommer även en massa frågor och funderingar i hur man ska tackla den nya vardagen. Här nedan hittar du vanliga frågor & svar ställda av kolostomi & ileostomipatienter, har du ytterligare frågor tveka inte att höra av dig till din stomisköterska för ytterligare information eller tips i vardagen.

Det är upp till dig att avgöra, tillslut kommer alla finna sin egen rutin och möjlighet att sköta detta själv. Processen brukar vanligen kännas bekväm ca en månad efter operation. Vanligtvis byts basplattan ut var tredje dag och påsen (både för tvådels och endelsbandage) byts när den är fylld.

Båda är möjliga, oavsett vilken är det inget allvarligt. Det är normalt att slemhinneknoppen åker lite in och ut beroende av rörelsen i buken En tarm som sjunker in onormalt kallas för invagination.  Den omedelbara konsekvensen kan vara att du behöver justera ditt stomibandage för att minska risken för läckage, och undvika hudirritation. En stomi som kommer ut onormalt är en komplikation som kan nå stadiet av en prolaps. Då kan det behövas en operation för att fästa tillbaka tarmen. Utöver det , så är det viktigt att justera ditt stomibandage.

I vilket fall kontakta din stomiterapeut.

Ja! Formförändringen är helt normal. Från början kan din stomi se svullen ut och öka i storlek första dagarna efter operation. Mät din stomi från början (från hudplan där den kommer ut) minst en gång i veckan, din stomi kommer normalt minska i storlek med tid. Förändringen i storlek och form kan betyda att du behöver byta storlek på dina stomibandage. En stomisköterska kommer att hjälpa till att kontrollera storlek och justera din beställning vid behov.

Ja! Detta är ett resultat av kolik och stopp för utsläppet av avföring och gas. Förstoppningen kan orsakas från rester från mat: instillation av varm saltlösning kan avhjälpa detta problem.

Är förstoppningen orsakad av stenos kommer stomin bli blek och ödematös. Du kommer då rådas att ta kontakt med läkare eller stomiterapeut utan dröjsmål.

 

När man genomgår kemoterapi kan man förväntas sig förändringar. Din stomi kan komma att bli mer känslig och ödematös, minsta lilla friktion kan göra att det kommer lite blod droppar. Avföringen kan också bli mer lös och aggressiv mot huden kring stomin. Säkerställ att hålet är korrekt anpassat efter stomin, det kan även bli nödvändigt att använda stomi ringar eller stomipasta för att skydda den lösa avföringen från att rinna ner under hudplattan. Det kan även vara klokt att använda tömbara påsar när avföringen är lös för att minska ner på antalet byten. Det är även viktigt att du anpassar din kost.

Mat & dryck

Ja! Dom första månaderna direkt efter operation kan du uppleva att du är mindre hungrig och har minskad aptit. Dina smaklökar kanske även gör så att maten smakar konstigt, som ett resultat av detta kan en del personer få svårt att äta mat som dom tidigare tyckt om. Var inte orolig det kommer att gå över. Om du känner så här finns det några enklare råd du kan följa;

 • Drick!  Bibehåll en bra vätsketillförsel
 • Ät mindre portioner men ofta istället
 • Introducera nya frukter och grönsaker en period och se om det har effekt
 • Ät frukt utan skal till att börja med
 • Om någon slags mat gör dig upprörd, pröva den inte igen på en månad eller två.
 • Om den maten fortfarande gör dig illamående men du vill kunna äta den, pröva att tillaga den på ett annat sätt. (kokt, stekt……)
 • Du ska kunna ha möjlighet att återigen kunna njuta av maten, med eventuella undantag från vis mat du tyckt om innan operationen. En del personer kan även tillåta sig att äta saker som dom undvikit i under flera år.

TIPS: En bra tumregel är att mat som fick igång magen innan eller som bidrog till att du släppte väder kommer fortsätta att göra det även efter operationen.

Du behöver inte hålla dig till någon speciell diet. Det är dock viktigt att komma ihåg att alla personer är olika. Här kommer några få enkla råd för att kunna hålla en välbalanserad kost dagligen.

 • Börja med små portioner som du kan öka lite hela tiden tills du kan äta nomala portioner igen.
 • Att äta var tredje timme kan vara enklare än att äta tre stora portioner
 • När du ska äta, ta det lugnt, sitt ordentligt, ät långsamt, tugg maten ordentligt med stängd mun, undvik även att prata med mat i mun för att minska risken för att du sväljer luft.
 • Inkludera fibrer i maten (fullkornsbröd, banan….)
 • Drick! Drick (vatten, the…..) minst 1,5 liter om dagen. (Om du känner dig förstoppad skall du öka intaget av vätska)
 • Vissa ingredienser/mat kan minska risken för obehaglig lukt; yoghurt, pepparmint, vatten och persilja.
 • Med en ileostomi är det ytterst viktigt att dricka ordentligt och att din mat innehåller salt.
 • En person med en ileostomi avråds från att äta mycket nötter då dessa kan fastna och blockera flödet i tarmen. Detta kan orsaka kraftig smärta och din stomi kan sluta fungera.
 • Undvik särskilt mat som kan orsaka diarre’ såsom starkt kryddad mat, fet mat, okokta grönsaker…(för en mer komplett lista ladda ner patient guiden)
 • Undvik viss mat och dryck som kan ge uppkomst till gaser såsom öl, cider, bönor, mejerier.
 • Undvik viss mat som kan orsaka odör såsom bönor, broccoli och kål…..

Tips:  Om du lider av diarre’ orsakat av antibiotikabehandling, stress, magsjuka, matförgiftning, kemoterapi, eller radioterapi, kan du uppleva en fördel av att minska ditt intag av frukt och grönt.

Ja! Med hänsyn till att du har en ileostomi kan din tarm inte absorbera lika mycket vätska som tidigare. Du behöver därför kompensera detta genom att dricka minst 1,5 liter vatten per dag.

Notera: När det är varmare och temperaturen stiger behöver du öka vattenintaget.

Om du får diarre:

 • Håll din kropp hydrerad! Drick ett glas vatten per timme
 • Undvik mejeriprodukter i 24 timmar
 • Om diarren avtar ät torr intetsägande kost som kex eller toasts
 • Introducera mat igen försiktigt såsom vit ris
 • Ät mat med lågt fiberinnehåll

Om du upplever förstoppning:

 • Drick minst 2 liter per dag (Tips: Ta ett glas isvatten för att öka tarmrörelserna, drick ren fruktjuice, kall druv-, apelsin-, äpple- eller katrinplommonjuice på morgonen på fastande mage.
 • Ät kiwi, det kan hjälpa till att tömma tarmarna
 • Rör på dig, fysisk aktivitet
 • Uteslut ris och kokta morötter
 • Undvik the och kaffe som innehåller koffein, det i sin tur kan orsaka dehydrering och förstoppning.
 • Ta INGET laxermedel utan att ha talat med din läkare eller stomiterapeut

Om du känner dig uppblåst:

 • Undvik kost som kan orsaka jäsning såsom torkade grönsaker, bönor, kikärtor, ärtor och fullkornsbröd
 • Ät din mat i lugn och ro i tystnad på regelbundna tider. Tugga ordentligt, drick ordentligt (företrädesvis mellan måltiderna) och undvik läsk. (Tips: Om du vill dricka läsk, minska bubblorna i läsken genom att röra om ordentligt med en sked innan du dricker.)

Tips: För att få bort illaluktande odör från badrummet, tänd en tändsticka. Svavlet tar bort odören. Om något av dessa symtom inte går över är det viktigt att du kontaktar din läkare eller stomiterapeut som kan förskriva lämplig medicin.

Stomi i vardagen

Detta är ett vanligt förekommande orosmoment hos patienter som har en stomi, men oroa dig inte, kolostomi och ileostomipåsar har ett inbyggt filter som släpper igenom luft men inte lukt. Det är väldigt effektivt och fungerar oftast i minst 12 timmar. Det kan hända att filtret blir genomblött eller fuktigt. Då kommer påsen blir uppblåst av luft. Detta uppstår oftast 12 till 24 timmar efter att ha använt påsen eller under natten. Ta inte hål på påsen för då kommer lukten smita ut. Kom ihåg att täcka för filtret när du kommer i kontakt med vatten (badar, simmar, sportar eller dyker), genom att täcka över filtret med en särskilt klistermärke. Dessa kommer med i förpackningen. Glöm inte att ta bort det efter den blöta aktiviteten så att filtret återigen kan fungera som det ska.

För din egen komfort, kan du minska risken av uppkomst av luft genom att följa fem enkla råd:

 • Begränsa intaget av särskild kost
 • Ät dina måltider på regelbundna tider
 • Ät normala portioner
 • Tugga maten noggrant och ät långsamt
 • Se över din munvård
 • Ät mer av fullkornsbröd, frukost med spannmål som har ett högt fiber innehåll, bananer och skalade grönsaker.
 • Drick minst 1,5 liter vätska per dag (till exempel vatten eller te).
 • Prata med din stomiterapeut om vilka produkter som kan hjälpa dig att minska gaser.

Tips: För det mesta kommer dina gaser likna en knorrande mage och du kan känna dig obekväm med ljudet när du vistas bland andra, pröva att bara säga: Ursäkta min mage knorrar lite. Du kan också korsa dina armar över stomin för att dämpa ljudet. Resultatet blir oftast att det låter dovt.

För vänstersidig kolostomi, finns det befintliga lösningar som kan minska ljudet av gas. Du kan använda en ”stomiknapp”, ihop med kolonirrigation och en knapp med vaselin i öppningen av stomin.

Dagens stomipåsar är helt säkra från att avge dålig lukt. Du kommer säker först oro dig över att det kommer lukta illa från stomin, men oro dig inte det kommer gå över när du har vant dig vid din stomi. Om du upplever lukt från din påse, byt den och diskutera detta med din stomiterapeut. För att vara ytterliggare på den säkra sidan kan du använda B.Braun’s DeOdour*.

Fantom ändtarm liknar det vi brukar kalla för fantomkänsla i amputerad kroppsdel, där man har en känsla av att den amputerade kroppsdelen fortfarande sitter kvar. Det känns som du rör dina tarmar precis som innan operationen och detta är normalt. Denna känsla kan även uppstå fler år efter operationen. Om ändtarmen inte avlägsnats, kan du uppleva denna känslan och det kan också passera slem när du går på toaletten. En del personer som har opererat bort ändtarmen har rapporterat att dom upplevt att känslan kraftigt lindrats genom bara att sitta på toaletten och agera som om tarmrörelser just ägt rum.

Var uppmärksam på att dragerade tabletter eller tidsupplösta kapslar kan komma ut hela i stomipåsen. I dom allra flesta fall betyder det att du inte fick i dig någon medicin. Om du noterat detta tala med din vårdgivare eller apotekare. Det kan finnas andra mediciner som du kan använda för att erhålla det du behöver. Flytande mediciner och vätskeliknande geler tenderar att absorberas snabbare och kan fungera bättre för dig.