Vem är du?

Produktsnabbsökning

Välj en kategori eller underkategori

Vad är en stomi?

Ordet stomi har sitt ursprung från grekiskan och betyder mun och på latin öppning.

En stomi är en kirurgisk öppning genom bukväggen och huden i syfte att kunna tömma kroppsvätskor (avföring eller urin). Att ha en stomi är ingen sjukdom! En stomi finns där för att avlasta besvär från sjukdom, förstoppning eller smärta.

Var inte rädd för att ta på din stomi! I sitt utseende är den illröd och kommer att se ut som och kännas som huden/slemhinna och en är lite stel att ta på.

FAQ

Båda är möjliga, oavsett vilken är det inget allvarligt. Det är normalt att slemhinneknoppen åker lite in och ut beroende av rörelsen i buken En tarm som sjunker in onormalt kallas för invagination.  Den omedelbara konsekvensen kan vara att du behöver justera ditt stomibandage för att minska risken för läckage, och undvika hudirritation. En stomi som kommer ut onormalt är en komplikation som kan nå stadiet av en prolaps. Då kan det behövas en operation för att fästa tillbaka tarmen. Utöver det , så är det viktigt att justera ditt stomibandage.

I vilket fall kontakta din stomiterapeut.

Ja! Detta är ett resultat av kolik och stopp för utsläppet av avföring och gas. Förstoppningen kan orsakas från rester från mat: instillation av varm saltlösning kan avhjälpa detta problem. Är förstoppningen orsakad av stenos kommer stomin bli blek och ödematös. Du kommer då rådas att ta kontakt med läkare eller stomiterapeut utan dröjsmål.

Ja! Formförändringen är helt normal. Från början kan din stomi se svullen ut och öka i storlek första dagarna efter operation. Mät din stomi från början (från hudplan där den kommer ut) minst en gång i veckan, din stomi kommer normalt minska i storlek med tid. Förändringen i storlek och form kan betyda att du behöver byta storlek på dina stomibandage. En stomisköterska kommer att hjälpa till att kontrollera storlek och justera din beställning vid behov.

Att få problem med läckage är mycket besvärligt och vetskapen är att det finns massor av olika orsaker till problemet. Därför behöver du kontakta en stomiterapeut för att få hjälp att hitta orsaken till läckaget och åtgärda det direkt. Beroende av vilken typ av stomi du har och hur din avföring ser ut, kan konsekvenserna av läckaget se lite olika ut.  Vet ni orsaken bakom läckaget kommer det hjälpa dig och din stomiterapeut att finna en lösning.

När man genomgår kemoterapi kan man förväntas sig förändringar. Din stomi kan komma att bli mer känslig och ödematös, minsta lilla friktion kan göra att det kommer lite blod droppar. Avföringen kan också bli mer lös och aggressiv mot huden kring stomin. Säkerställ att hålet är korrekt anpassat efter stomin, det kan även bli nödvändigt att använda stomi ringar eller stomipasta för att skydda den lösa avföringen från att rinna ner under hudplattan. Det kan även vara klokt att använda tömbara påsar när avföringen är lös för att minska ner på antalet byten. Det är även viktigt att du anpassar din kost.

Om man sköter om stomin dagligen på ett enkelt sätt, minskar risken för hudirritation.

Kom ihåg att vidhäftningen på påsen hudplatta, både är till för just det samt att skydda huden.

Hursomhelst så finns det alltid saker du kan göra för att minimera risken för hudirritation:

 • Använd alltid ljummet kranvatten när du tvättar dig
 • Undvik alla typer av produkter som innehåller parfym
 •  Om du har en irriterande vattnig avföring, fyll i gapet på den oskyddade huden genom att använda skyddande pasta, t ex B.Braun’s Superfiller*
 • Du kan också välja att använda hudskyddande ringar, som gör det enklarare att använda stomibandaget samtidigt som du skyddar huden

* Detta är en medicinteknisk CE märkt produkt som är reglerad och certifierad.

Dagens stomipåsar är helt säkra från att avge dålig lukt. Du kommer säker först oro dig över att det kommer lukta illa från stomin, men oro dig inte det kommer gå över när du har vant dig vid din stomi. Om du upplever lukt från din påse, byt den och diskutera detta med din stomiterapeut. För att vara ytterliggare på den säkra sidan kan du använda B.Braun’s DeOdour*.

Detta är ett vanligt förekommande orosmoment hos patienter som har en stomi, men oroa dig inte, kolostomi och ileostomipåsar har ett inbyggt filter som släpper igenom luft men inte lukt. Det är väldigt effektivt och fungerar oftast i minst 12 timmar. Det kan hända att filtret blir genomblött eller fuktigt. Då kommer påsen blir uppblåst av luft. Detta uppstår oftast 12 till 24 timmar efter att ha använt påsen eller under natten. Ta inte hål på påsen för då kommer lukten smita ut. Kom ihåg att täcka för filtret när du kommer i kontakt med vatten (badar, simmar, sportar eller dyker), genom att täcka över filtret med en särskilt klistermärke. Dessa kommer med i förpackningen. Glöm inte att ta bort det efter den blöta aktiviteten så att filtret återigen kan fungera som det ska. För din egen komfort, kan du minska risken av uppkomst av luft genom att följa fem enkla råd:

 • Begränsa intaget av särskild kost
 • Ät dina måltider på regelbundna tider
 • Ät normala portioner
 • Tugga maten noggrant och ät långsamt
 • Se över din munvård
 • Ät mer av fullkornsbröd, frukost med spannmål som har ett högt fiber innehåll, bananer och skalade grönsaker.
 • Drick minst 1,5 liter vätska per dag (till exempel vatten eller te).

Prata med din stomiterapeut om vilka produkter som kan hjälpa dig att minska gaser.

Tips: För det mesta kommer dina gaser likna en knorrande mage och du kan känna dig obekväm med ljudet när du vistas bland andra, pröva att bara säga: Ursäkta min mage knorrar lite. Du kan också korsa dina armar över stomin för att dämpa ljudet. Resultatet blir oftast att det låter dovt.

Notera: För vänstersidig kolostomi, finns det befintliga lösningar som kan minska ljudet av gas. Du kan använda en ”stomiknapp”, ihop med kolonirrigation och en knapp med vaselin i öppningen av stomin.

Vill du beställa ett gratisprov?

B.Braun Medical AB
Svärdvägen 21
182 33 Danderyd
Sverige