Ileostomi

Produktsnabbsökning

Välj en kategori eller underkategori

Du har fått en ileostomi

En ileostomi är en kirurgisk öppning av tunntarmen genom bukväggen. Den tar över rollen av att föra ut avföringen när olika orsaker gjort att passage via ändtarmen eller tjocktarmen ej är möjlig. En ileostomi konstrueras av tunntarmen. Den här typen av stomi kan vara tillfällig eller permanent. 

Det finns olika skäl som leder till att någon kanske behöver en stomi, huvudorsakerna brukar vara:

  • cancer
  • inflammatorisk tarmsjukdom
  • familjär adenomatös polypos (FAP)
  • trauma
  • kongenitala defekter
  • Vid en ileostomi är avföringen tunn eller halvtunn och innehåller en massa tarmenzymer som kan verka irriterande på huden.

Denna typ av stomi kan vara tillfällig eller permanent

Permanent ileostomi

Rektum och anus (ändtarmen) tas vanligtvis bort under denna operation. Denna typ av stomi skjuter vanligen ut litegrann från huden med en passage som producerar en  mjuk vätska. Hur ofta den tömmer sig beror på tarmrörelserna som ändras över dagen. Det är helt normalt och är relaterat till vad, när och hur mycket du äter.

Tillfällig ileostomi

Den här typen av stomi läggs vanligen upp för att avlasta tarmen i samband med operation, så den får vila.  Stomin läggs vanligen tillbaka igen (ned i buken) tre till sex månader efter operationen. I viss fall kan den behållas under längre tid. Din kirurg kan ge dig fler detaljer kring detta. Den här stomin har två öppningar. Ena pipen från stomin är därifrån tarmrörelserna kommer , den andra pipen (öppningen) som ligger slät mot hudytan, är fortfarande kopplad till resten av tarmen.

Ta hand om din ileostomi

Hur hanterar jag min ileostomi?

Det finns fler olika sorts bandage som hjälper dig att hantera din stomi, en stomisköterska kommer att förklara dessa för dig. I de flesta fall efter din kirurgi kommer du att få en tömbar påse med inspektionslucka för att hjälpa dig att applicera din påse korrekt. Under tiden du lär dig att hantera din stomi kommer du att visas andra påsar t ex beiga som dom flesta väljer att använda hemma för diskretion. För att hantera din ileostomi kommer du att använda tömbara påsar, då denna typ av påse är tömbar nedtill vilket tillåter en regelbunden tömning av påsen. För att använda låset används en sort klämma som vanligtvis är integrerad i påsen.

Huden kring stomin och sårvård

Under dom första månaderna efter operationen är det viktigt att du tar hand om huden runt stomin. En stomisköterska kan uppsökas om det tar längre tid för såret att läka. Din fysioterapeut kommer att visa dig hur du skall skydda musklerna runt såret när du hostar. Musklerna är försvagade efter operationen och behöver tid att läka. Det är avgörande att du inte överanstränger dessa muskler genom att dammsuga, lyfta tunga saker, flyta möbler, stryka till exempel. Sök råd på sjukhuset om hur länge du bör avstå från dessa typer av aktiviteter. Om din ändtarm avlägsnats kommer du att ha ett sår som behöver ses över av en stomiterapeut/sjuksköterska och din läkare kommer se över såret på ditt första återbesök.

Vill du beställa ett gratisprov?

B.Braun Medical AB
Svärdvägen 21
182 33 Danderyd
Sverige