Kolostomi

Produktsnabbsökning

Välj en kategori eller underkategori

Hur hanterar jag min kolostomi?

Om du har en kolostomi så kommer du att behöva använda en stomipåse som du fäster på magen (sluten eller tömbar). Är det så att du har fått en permanent vänstersidig kolostomi finns det även möjlighet att använda ett irrigations system. Vad du slutligen kommer att använda är beroende av vilken sorts kolostomi du har samt vad du känner dig mest bekväm med.

Efter operationen kommer du att upptäcka (med hjälp av en utbildad stomiterapeut) att det finns massor av olika bandage att välja bland, och med största sannolikhet kommer det finnas ett bandage som passar just dig. I dom flesta fall börjar man med en tömbara påse med en inspektionslucka för att du skall lära dig hur du fäster påsen på rätt sätt. Till slut kommer du att klara av att använda och byta stomipåsen helt på egen hand. En person med en kolostomi kommer i dom allra flesta fall välja att använda en sluten påse, men det är absolut möjligt att välja en tömbar påse om det känns bättre för dig. Har du en permanent vänstersidig stomi, så kommer som sagt även irrigation av stomin vara en möjlighet.

Huden kring stomin & sårvård

Att vårda huden runt stomin är en viktig del av läkningsprocessen, då musklerna kring såret har blivit svagare. Stressa inte! Ge dig själv tid i lugn och ro, minska ned på aktiviteterna, undvik att dammsuga, lyfta tungt, flytta på möbler, stryka osv. Om din ändtarm avlägsnats kommer du att ha ett sår som behöver ses över av en stomiterapeut/sjuksköterska och din läkare kommer se över såret på ditt första återbesök.

 

Kontakta oss gärna!

Har du frågor eller vill du beställa ett gratisprov? Kontakta oss på:
B.Braun Medical AB
Svärdvägen 21
182 33 Danderyd
Sverige