Peristomal hud Undvik hudkomplikationer

Produktsnabbsökning

Välj en kategori eller underkategori

Peristomal hud & hudvård

Under de första månaderna efter din stomioperation är det viktigt att du tar hand om ditt sår (om du har ett sådant). Det är en viktig del av din återhämtning då musklerna runt såret har försvagats. 

Om din ändtarm avlägsnats kommer du att ha ett sår som behöver ses över av en stomiterapeut/sjuksköterska och din läkare kommer se över såret på ditt första återbesök.

Stressa inte! Ge dig själv tid i lugn och ro, dra ner på aktiviteterna, undvik att dammsuga, lyfta tungt, flytta på möbler, stryketräna osv. Dessutom kommer din sjukgymnast att visa dig hur du skyddar musklerna runt såret när du hostar.

Hantera peristomala hudproblem

Till skillnad från sår, där det ultimata behandlingsmålet är läkning, är stomier utformade för att förbli öppna. Komplikationer av peristomala hudproblem är vanliga och kräver specifik behandling (1). Därför kräver den omgivande huden nogrann vård för att undvika dermatologiska komplikationer. Frisk hud runt stomin är avgörande för att säkerställa god vidhäftning, utan ökar risken för läckage och ytterligare hudskador som skapar en ond cirkel av hudskador och påsläckage (2).

Förebyggande åtgärder är det bästa för att förhindra peristomala hudproblem från att uppkomma (3)

 

Svampinfektion

En svampinfektion eller candidiasis är en infektion som orsakas av en svamp som kallas candida albicans. En svampinfektion kan orsakas av läckage, att du svettas mycket, antibiotikakur, eller skadad hud. Symtomen för en svampinfektion är kliande, brännande, högröda, eksemliknande förändringar med ökad aktivitet i kanten. ev fin fjällning, huden kan ibland se ut som keso. Blåsbildningar som kan liknas vid finnar kan ibland ses utanför själva förändringen. En svampinfektion behandlas med svampmedel i form av torr puder vid varje byte av stomipåse tills problemet är avhjälpt och förebyggande åtgärder för att undvika en fuktig hudmiljö och/eller använda sig av hudbarriärprodukter så som Askina® Barrier Film.

Om du tror att du har utvecklat en svampinfektion eller att du lider av något annat peristomalt hudproblem, kontakta din läkare.

Hudvårdande tips

  • Tvätta huden med en ph-balanserad produkt (eller i vissa fall endast vatten).(1) Använd inte uppmjukande eller oljebaserade produkter, det finns risk att de torkar ut huden. Undvik kemikalier då dom kan orsaka hudirritation.(2)
  • Upprätthåll en torr hud för att minska risk för svampinfektion, en torr hud är även viktig för hudplattans vidhäftningsförmåga. Efter bad/dusch med stomipåsen på, torka huden och stomibandaget försiktigt.(1)
  • Skydda huden genom att använda icke traumatiska vidhäftningar och rengör huden försiktigt. Överväg att använda en hudbarriär för att förebygga trauma hos patienter med särskilt känslig hud.(1)

 

Referencer:

1) Herlufsen, P. et al.: Study of peristomal skin disorders in patients with permanent stomas. British Journal of Nursing, 2006, Vol 15, No 16. 

2) Rolstad, B.S., Erwin-Toth, P.: Peristomal skin complications: prevention and management. Ostomy Wound Management, 2004. 50(9):68-77