Urinvägsinfektion

Produktsnabbsökning

Välj en kategori eller underkategori

Symtom "feber och njursmärta"

En urinvägsinfektion kan visa sig som oförklarlig feber, flanksmärta/njursmärta, frossa och illaluktande urin. Om du upplever dessa symtom , kontakta läkare omedelbart.

Urinprov

Den mest tillförlitliga provtagningstekniken är att en kompetent person tar prov med en kateter direkt ifrån stomin.

Om du  själv skall ta provet, låt urinen flöda direkt från stomin ner i ett uppsamlingskärl som skall hållas tryckt mot stomin. För att enklare få till det rekommenderas att du lutar dig framåt och hostar lätt (magmuskelaturen drar då ihop sig och kan ge en mer hård stråle ner i uppsamlingskärlet). Några få droppar urin är tillräckligt; det är inte nödvändigt att fylla ett helt rör.

Kontrollera pH-värdet på urinen

pH är ett mått på surhetsgraden på urinen, om den är sur, neutral eller alkalisk.Om pH värdet i urinen är för högt, så finns det en stor risk för infektion. Det normala Ph värdet ligger runt 7. Värdet varierar beroende på kost och hur mycket vätska som absorberats. Du kan enkelt själv läsa av ditt pH-värde med teststickor.

Det krävs inga särskilda förhållanden för att läsa av ett pH-värde; det är helt enkelt en teststicka på ett papper med en färgskala som varierar beroende av vad pH-värdet är.

Om pH-värdet är:

  • Under 7, urinen är sur
  • Över 7, urinen är alkalisk
  • Om ditt ph-värde ligger mellan 8-9 så har du inte druckit tillräckligt mycket

Urinen har en stark lukt, den är grumlig och koncentrerad, och risken för att få en infektion är stor (en bakterie man ofta ser i dessa fall är: Proteus mirabilis)

Det du göra för att förebygga detta är enkelt:

  • Öka mängden vatten du dricker (särskilt om det är varm ute) i samband med måltider.
  • Drick plommonjuice, blåbärsjuice, tranbärsjuice och, om ph-värdet fortsätter ligga över 7, och om din läkare rekommenderar det, ta 1 g C-vitamin.
  • Ät mat med ett högt protein innehåll med syrarester (kött, ägg, fisk, blomkål.etc.)
  • Ät mindre av alkalisk föda (apelsiner, citroner, päron, ananas: daglig rekommenderad ranson är fyra frukter).

Upprätthåll ditt pH värde

Drick 2 liter svagt kolsyrat vatten varje 24 timme (uteslut kaffe, the, ört the, vin etc.).