En porträtt

Produktsnabbsökning

Välj en kategori eller underkategori

En porträtt om produktutvecklaren Sarah Jacobskötter

"B. Brauns produkter hjälper människor att bli friskare, eller också att överleva – att få vara med och bidra till detta, det får mig att må bra."

Om det finns en perfekt genuppsättning för att utveckla nya produkter på B. Braun, då har Sara Jacobskötter troligtvis det i sitt DNA: med en mamma som är läkare och pappa som ingenjör inom maskinteknik. "Jag tror att en psykolog skulle kunna dra en slutsats om detta" säger den trettioettåriga produktutvecklaren med glimten i ögat.  

Vart än nu Saras intresse för medicinteknik kommer ifrån, om det ligger i hennes DNA eller psykologiskt, är en sak klar: Sara Jacobskötter älskar att meka och greja. Hon har alltid strävat efter att förstå hur saker fungerar ­- och om saker är trasiga - hur de kan lagas.

Trevligt att ha eller livsnödvändigt

Hur kommer det sig att hon inte började jobba inom produktutveckling av tvättmaskiner, flygplan eller tv-apparater?
"Jo, såklart, det är väldigt intressant utifrån ett tekniskt perspektiv," säger hon och funderar en stund. Hon fortsätter sedan:

"Men det är en annan fråga när det kommer att arbeta på saker som är trevligt att ha eller något som är livsnödvändigt: B. Brauns produkter hjälper människor att bli friskare, eller också att överleva – att få vara med och bidra till detta, det får mig att må bra."

Sara har jobbat på B. Brauns Forskning & Utvecklingsavdelning sedan augusti 2013, och som manager är hon ansvarig för utvecklingen av produktportföljen för delar som kan appliceras på infusionspumpar. Specifikt tillhör denna en infusionsslang som säkert och kontinuerligt styr infusionsvätskan in i patientens kropp med en droppkammare och rullklämma via en pump.

En grupp av perfektionister

Saras dagar kantas av möten och koordinering av projekt med hennes kollegor. Individuella delar inspekteras och mäts, vad som är nästa steg diskuteras och ofta tas prototyper direkt till användarna.

"Att ta in användaren i processen för oss tillbaka till jorden från vår bubbla," Säger hon med glimten i ögat. "Vi ingenjörer är perfektionister men ibland är det de enklaste lösningarna som funkar bäst."

"Jag erkänner att jag har ett drömjobb" säger Sara. Men det betyder inte att det är helt utan svårigheter – hennes största utmaning: "Tålamod! Jag är den som behöver känna att jag kommer någonstans. Det är antagligen därför jag älskar att cykla och springa. Produktutveckling är en lång väg, men med motgångar och förseningar. Ibland testar det verkligen mina gränser."

 

"Tålamod är inte min grej."

Övergången till en "jobbfri zon", som hon beskriver starten på hennes föräldraledighet för några veckor sedan var inte enkel. "Jag är väldigt glad att mitt barn kommer snart, då precis som jag sa tidigare: Tålamod är inte riktigt min grej."

Hur den genetiska uppsättningen som hon och hennes man, som är läkare, kommer att bidra till barnets DNA återstår att se. Men en viss fallenhet för att greja, meka och för medicinteknik skulle förmodligen inte överraska någon.

Kontakt

B. Braun Medical AB
Svärdvägen 21
182 33 Danderyd
Sverige