En hjärtefråga

Produktsnabbsökning

Välj en kategori eller underkategori

En hjärtefråga - Hur stentar och ballongkatetrar kan påverka livskvalitet

“Smärta som du inte kan föreställa dig” säger 82-åriga Günter Preiss om hans personliga ”hjärtefråga”, som påverkat honom i nästan 30 år.

Det är historier som den om Günter Preiss som visar hur mycket en hjärtattack påverkar patientens liv. Men han lever än idag, och fortsätter att dra nytta av ny medicinsk forskning. Idag vet man, till exempel, att stentar och ballongkatetrar bidrar till en mindre invasiv behandling av hjärtproblem. 

Günther Preiss
Günther Preiss (82)

Modern angioplasti fokuserar på att vidga försmalade blodkärl med hjälp av stentar och ballongkatetrar genom minimalinvasiva ingrepp. Men en stent i sig kan inte garantera ett hälsosamt blodflöde, utan kan till och med orsaka kärlen att vidare försmalna. Detta kallas restenos. B. Braun minskar risken av restenos genom att täcka sina stentar med läkemedel. B. Brauns senaste innovation inom området är Coroflex® ISAR, vår nya läkemedelstäckta, läkemedelseluerande,  polymerfria stent utvecklad i nära samarbete med German Heart Center i München, Tyskland.

”Denna product levererar ett kontrollerat utsläpp av läkemedlet sirolimus för att minska risken för restenos. Läkemedlet är helt resorberbart inom tre månader, vilket dessutom minskar risken för senare inflammationer" förklarar Dr. Jorge Calisse, ansvarig för stentutveckling vid B. Braun Vascular Systems i Berlin. B. Braun är idag ansedd som en av Europas främsta tillverkare av produkter för interventionell angioplasti. Efter ingreppet måste patienten även ta läkemedel i upp till tolv månader, för att hindra formationen av blodproppar. Om detta inte följs, beroende på sjukdomen, är det inte lämpligt att implantera ett stent i första läget. 

Istället kan läkaren placera och blåsa upp SeQuent® Please NEO, senaste generationens koronara läkemedelsballong. Ballongens yta släpper ett tillväxthämmande läkemedel vilket uppnår långvarig vasodilatation utan att implantera ett stent. Detta ingrepp utförs under lokalanestesi och patienten kan lämna sjukhuset snart efter genomförande.