How the coronavirus pandemic became the fuel for change

Produktsnabbsökning

Välj en kategori eller underkategori

Krisen som katalysator

Coronapandemin överraskade världen - och skulle medföra utmanande uppgifter, särskilt för hälsovårdssystemen. Nya processer behövdes för att bevisa sitt värde och resurserna var tillfälligt knappa.

I denna situation blev det snabbt klart att vårdgivare, sjukvård, forskare och läkare skulle behöva fördubbla sina ansträngningar samtidigt som de förblev flexibla, så att de kunde möta de utmaningar som ständigt skulle visa sig. Mer än ett år efter pandemins början är viruset fortfarande inte under kontroll - även om krisen har lett till förändringar som alla kommer att dra nytta av. Här är tre förslag på hur pandemin fungerar som en katalysator.

1. Digitaliseringen av vården accelererar och allmänhetens välvillighet för digital teknik ökar.

Redan under de första dagarna av pandemin var det uppenbart att två saker skulle vara avgörande i kampen mot COVID-19: minskad social kontakt; och att kunna reagera snabbt på ny utveckling. I detta avseende är digitala verktyg och processer inom hälso- och sjukvården av avgörande betydelse.

I Asien fördubblades investeringarna i medicinsk teknik 2020 jämfört med föregående år, framför allt i digitalt drivna startups. I Kina är ett exempel på framgång plattformen WeDoctor, som erbjuder rådgivning på distans. Jämfört med föregående år ökade antalet digitala konsultationer på denna plattform med en faktor på 3,6. I Sydkorea rapporterade 22 000 av de 23 000 landets apotek sina inventeringar av skyddsmasker till en regeringsapp. Den utvecklades snabbt i början av pandemin, så att apoteken kunde undvika att köer bildades utanför.

Digitala lösningar hjälper också till att kommunicera infektionsspridningen i realtid. Surveillance Outbreak Response Management and Analysis System (SORMAS) är ett system för rapportering och spårning av infektionssjukdomar. Det utvecklades av epidemiologer vid Tysklands Helmholtz Center 2014 för ebolaepidemin i Västafrika. Det används också i länder som Schweiz och Frankrike - och alltmer i Tyskland - för att bekämpa det nya coronaviruset.

Digitalisering spelar också en allt viktigare roll också i den tyska sjukvården. Sedan april 2020 har sjukhus rapporterat sin dagliga bäddkapacitet till ett centralt register, vilket gör det möjligt att upptäcka regional brist tidigt och undvika dem. National Association of Statutory Health Insurance Physicians rapporterar att under de första månaderna av pandemin har cirka 25 000 medicinska vårdgivare erbjudit online-konsultation - från tidigare bara 1700. Tyska folkhälsodepartementet kommer att få 4 miljarder euro i finansiering år 2026, varav 800 miljoner euro är öronmärkta för digitalisering.

Anna Maria Braun, vd för B. Braun, ser pandemin som en vattendelare: ”Vi ser hur allmänheten är extremt öppen för digital teknik och hur mycket dessa tekniker kan hjälpa oss att göra våra processer effektivare och enklare. Vi måste dra nytta av denna öppenhet - samtidigt som vi behåller kärnaspekter som dataskydd - för att etablera digital teknologi i Europa som redan är konkurrenskraftig i andra delar av världen. ”

2. Datadrivna forsknings- och godkännandeprocesser ökar graden av innovation och kräver internationellt samarbete.

I början av januari 2020 publicerade kinesiska forskare genomet för SARS-CoV-2-viruset - och den globala sökningen efter ett vaccin började. Den 2 december godkändes det första vaccinet mot COVID-19, och andra följde de efterföljande veckorna och månaderna.

Denna framgång var dock bara det mest synliga resultatet av ett mycket större fenomen: Det internationella forskarsamhället har aldrig arbetat tillsammans så nära och så snabbt som det gör idag. Runt om i världen publicerar vetenskapliga tidskrifter de senaste resultaten från coronavirusstudier utan kostnad och så snabbt som möjligt. Mer än 30 000 preprint artiklar på COVID-19 publicerades 2020. Till och med peer review-processen för dessa publikationer tog bara hälften så lång tid än inom andra ämnen; det tog totalt bara 72 dagar. Dessa datadrivna processer påskyndar innovationshastigheten och andra forskningsområden kan dra nytta av dessa erfarenheter och infrastrukturer.

Pandemin har stärkt det internationella samarbetet, inte bara när det gäller forskning utan också när det gäller styrning av hälso- och sjukvård. Frivilliga ökningar av bidragen har lagt 8,48 miljarder dollar till WHO: s förfogande för 2020/21 - nästan dubbelt så mycket som för 2018/19. Ett annat exempel på solidaritet i verkligheten kommer från EU, där ICU-patienter flyttades och fortsätter till medlemsstater med tillräcklig kapacitet för behandling. Det internationella vaccininitiativet COVAX har hittills fått 6,3 miljarder euro i finansiering för att tillhandahålla vaccin till de 92 fattigaste länderna i världen. Sedan början av mars 2021 har totalt 12 miljoner doser redan distribuerats. Även om politiska beslut om hälsa ofta fattas på nationell nivå, är ett globalt tänkesätt och åtgärder i global skala viktigare än någonsin.

3. Genom pandemin finner regeringar och samhällen en ny uppskattning av sina hälsovårdssystem och är redo att investera i långsiktiga lösningar.

Hälso- och sjukvårdspersonal gör det extraordinära - och inte bara sedan coronaviruset bröt ut. Bilder av helt utmattade läkare och sjuksköterskor i de områden som drabbades hårdast av pandemin - Wuhan, norra Italien, London och New York - som sprids runt om i världen våren 2020 förändrade hur yrket betraktas. Hälso- och sjukvårdspersonal hyllades i pressen och av allmänheten, och med rätta.

Hjältedyrkan har dock också en baksida: De som arbetar på COVID-19-avdelningar är mer benägna att uppleva depressiva symtom och posttraumatiska stressymtom, än sina kollegor på normala avdelningar, enligt en studie av italienska forskare som publicerades i ” Journal of Evaluation in Clinical Practice”. Pandemin har därför medfört att ett känt problem har fått ny relevans: sjukhusets arbetsförhållanden.

Efter pandemin är det nästan otänkbart att återvända till status quo. De människor som bryr sig om allmänhetens hälsa får inte tillåtas äventyra sin egen under processens gång. Det är därför vi måste komma med hållbara metoder för att göra hälso- och sjukvården mer effektiv och motståndskraftig: med tillräckligt med mänskliga och materiella resurser, flexibla arbetstidsmodeller, ny teknik och säkerhetslösningar.

Tiden är mogen för lämpliga reformer och investeringar: Människor över hela världen är mer nöjda med sina nationella hälso- och sjukvårdssystem ett år efter pandemins början än de har varit på länge. Enligt ”Global Health Service Monitor 2020” var cirka 9 procent fler människor än 2018 överens med om uttalandet att deras hälsovårdssystem garanterade bästa möjliga behandling. Denna positiva känsla korrelerar med en stor ekonomisk trend att regeringar världen över spenderar mer på hälso- och sjukvård, och att utgifterna förväntas öka med 5 procent varje år fram till 2023.

Våren 2021 verkar slutet på pandemin vara i sikte för första gången. Även om risken för virala mutationer eller andra nya patogener inte helt kan avvärjas kan vi fortfarande ta proaktiva åtgärder för att göra våra hälsovårdssystem ännu mer redo för globala hot.