Historia

Produktsnabbsökning

Välj en kategori eller underkategori

B. Brauns Historia

Från apotek till global aktör

Goda idéer, banbrytande innovationer och företagande ansvar: det sammanfattar B. Brauns historia. 

Det hela började 1839 när Julius Wilhelm Braun köpte apoteket Rosen i Melsungen, Tyskland. Utmaningarna har förändrats sedan början av 1800-talet. Men redan då, precis som nu, är våra mål: att skapa nya medicinska behandlingar och känna igen det som är viktigt i relationen med kunder och partners. I sex generationer har företaget utvecklats till ett globalt företag med dotterbolag på alla kontinenter.

Företagshistoria: Kontinuerlig tillväxt
Ett startkapital, plus mod och gränslös entusiasm

Vilka planer hade 31-årige Julius Wilhelm Braun i huvudet när han år 1839 köpte ett apotek i Melsungen, Tyskland? Han betalade 14 000 thaler, en ganska rejäl summa på den tiden. Den unge entreprenören hade mod och ett bra affärsmannaskap. Hans vision var ganska tydlig: förvandla det lilla Rose-apoteket till något större. I sina vildaste drömmar kunde han inte ha förutsett att hans blygsamma företag en dag skulle bli ett företag som sträcker sig över hela världen.

Allt började med naturliga, lugnande växtbaserade läkemedel. Julius Wilhelm Braun utökade snart sitt apotek genom att lägga till en ny affärsmodell: en postordertjänst för naturläkemedel. Den här unge pappan var nyfiken, stagnation var inget alternativ. Han överförde sina egenskaper till sina barn. Hans äldste son, Bernhard Braun, var också fascinerad och driven av innovativa idéer, alltid på jakt efter nya lösningar. Huvudvärk var ett smärtsamt besvär, och detsamma var skinnflådda knän. Hans lösningar: migränstickor, plåster och starten av läkemedelsproduktion, inklusive "Höllenstein-stickan" för att behandla vårtor.

Hans barnbarn Carl Braun hade också ett öga för helheten. Produktionen av katgut (sutur, kirurgisk sytråd) var B. Brauns första steg på vägen mot storskalig tillverkning av medicinska produkter. Att ha modet att utveckla medicinska framsteg som förbättrar patienternas liv – denna önskan motiverar oss än idag.

Under de kommande generationerna, under ledning av Otto Braun och hans son Ludwig Georg Braun, fortsatte företaget att utvecklas dynamiskt. De följde en kurs av stark internationell expansion. Antalet anställda världen över växte till mer än 50 000 på några decennier. Trots denna enorma tillväxt har en grundvärdering inte förändrats: vi kommer att förbli ett självständigt, familjeägt företag.

Klinisk nutrition

Klinisk nutrition
B. Braun definierar parenteral nutritionsterapi

Medicinsk nutritionsterapi har bara varit möjlig sedan 1960-talet. Tidigare var överlevnad omöjlig för patienter som inte kunde få i sig näringsämnen på normalt sätt. Aminosyror, fett, kolhydrater, vitaminer och spårämnen – dessa ämnen är viktiga för människans överlevnad. Men hur skulle de kunna administreras till människor parenteralt, d.v.s. intravenöst, utan att först passera genom matsmältningssystemet? Detta var oöverstigligt i många år, särskilt leveransen av fetter.

Innovativa vetenskapliga idéer bär frukt: 1962 lanserade B. Braun Lipofundin på marknaden, den första osmältbara lipidemulsionen som utvecklats i Tyskland. Det följdes av högkoncentrerade aminosyralösningar och kombinerade lösningar för behovsbaserad näringsterapi. Nutriflex flerkammarpåssystem – patientvänliga helhetslösningar i påse – har varit en del av B. Brauns produktsortiment sedan 1990-talet. B. Braun erbjuder nu även ett omfattande utbud av produkter för enteral nutrition.

Integrerar produkter och tjänster, gör det möjligt för oss att samarbeta med partners och kunder, för att tillhandahålla lösningar för patienter med en mängd olika kliniska symtom. B. Braun eftersträvar alltid att tillhandahålla den bästa möjliga näringslösningen för personer som helt eller delvis inte kan få i sig näringsämnen via matsmältningssystemet, i fall av kritisk eller kronisk sjukdom.

Extrakorporeal blodbehandling

Extrakorporeal blodbehandling
Renar blod för att rädda liv

Blodrening har alltid varit en extremt komplicerad gren av medicinen. Efter genombrottet inom klinisk dialys på 1950-talet investerade B. Braun i den senaste tekniken och började som leverantör för extrakorporeal blodbehandling. Denna filtreringsprocedur används för att avlägsna många gifter från blodet. I slutet av 1960-talet började företaget tillverka egna dialysmaskiner i samarbete med FRABA.

Nya maskingenerationer följde, och deras användning medförde en konstant ökning av patientsäkerheten. Maskinerna blev betydligt mer användarvänliga med tillkomsten av digitaliserad dialys på 1980-talet. B. Braun har drivit dialyscenter sedan början av 1990-talet, varav det första öppnades i Budapest, Ungern, 1991. Efter millennieskiftet innebar nätverksanslutna system att en dialyspatients hela behandlingsprocess nu kunde kontrolleras och dokumenteras. B. Braun Avitum har haft global framgång som en fullserviceleverantör för extrakorporeal blodbehandling sedan 2008 och driver nu mer än 360 njurvårdscenter.

Infusionsterapi

Infusionsterapi
Banbrytande arbete: säkerhet, kvalitet och komfort

Infusionslösningar, styva metallkanyler och ömtåliga glasflaskor – det var så infusionsterapin började på 1930-talet. B. Braun gjorde banbrytande arbete i början av infusionslösningar: Sterofundin var en av de första infusionslösningarna som tillverkades industriellt till denna dag är det en oumbärlig del av modern medicin.

Otto Braun, som då var kommersiell direktör, var noga med att säkerställa lönsamheten i produktutvecklingen. Dr Bernd Braun var en vetenskapsman och uppfinnare som tillsammans med sina ingenjörer genomförde experiment i jakten på den bästa lösningen. Fokus låg på användarsäkerhet och patientkomfort. Styva metallkanyler är obekväma och glasbehållare går lätt sönder. De höga kostnaderna för behållare gjorde att de återanvändes, vilket ledde till en ökad risk för bakteriell kontaminering.

 B. Braun fick ett genombrott på 1950-talet: utvecklingen av engångsinfusionsutrustning gjord av plast. Kort därefter uppfann bröderna sin riktiga succé: Braunüle. Både användare och patienter upplevde dess ökade säkerhet och dess bekväma, bekväma flexibilitet under sterila förhållanden. Företaget ledde vägen inom pumputveckling, som det gör idag. Redan 1951 erbjöd B. Braun föregångaren till det som blev Perfusor, en doseringspump för intravenös läkemedelsadministration.

Infusomat, den första volumetriska infusionspumpen, följde 1971. Till denna dag är B. Braun ledande inom infusionsterapi. Braunüle och Perfusor har blivit generiska termer, synonymt med den kvalitet och säkerhet som vi fortsätter att utveckla. Under 2012 introducerade vi Introcan® Safety 3, med en integrerad, självtätande ventil som förhindrar blodläckage och skyddar mot infektion.

Kirurgi och ortopedi

Kirurgi och ortopedi
Med känslighet och precision

Manuell fingerfärdighet, öga för detaljer och rätt "verktyg" är oumbärliga för kirurger. Gottfried Jetter började tillverka kirurgiska instrument i Tuttlingen 1867. Det som började som en liten verkstad expanderade snabbt efter att hans svågrar Karl-Christian och Wilhelm Scheerer anslöt sig till honom, och de blev snabbt kända, tack vare enastående kvalitet och precisionshantverk. Det är deras vision som ledde till framgång. Skalpeller, sax, pincett, nålar, pincett – företaget, som senare bytte namn till Aesculap, har alltid specialiserat sig på tillverkning av instrument för diagnostik, tandvård, veterinärmedicin och förstås kirurgi.

Bara några år senare erbjöd Jetters företag redan en heltäckande produktlinje. Fler innovationer kom under decennierna som följde; inom området bukkirurgi introducerades till exempel den första pincettformade suturmaskinen med metallklämmor för att möjliggöra pålitlig häftning i mag-tarmkanalen 1922. Produkter för hjärt- och kärlkirurgi lades till portföljen. Innovativa motorer för benkirurgi utvecklades också: den första kirurgiska elmotorn dök upp 1935, följt av den första pneumatiska motorn 1967.

Andra hälften av 1900-talet förgrenade sig Aesculap till att bli en specialistleverantör av ortopediska implantat som höft- och knäled. Banbrytande forskning inom ryggradskirurgi och neurokirurgi växte i betydelse; Faktum är att B. Brauns pionjäranda och strävan efter perfektion fortfarande är drivkraften bakom våra ansträngningar att stödja kirurgi idag. Lösningar gjorda med höga tekniska tillverkningsstandarder hjälper till att förbättra människors hälsa: enastående precision för minimalt invasiva procedurer eller exakt passning av konstgjorda knä- eller höftleder, till exempel. B. Braun tillhandahåller ett brett och mångsidigt utbud av tjänster och lösningar för att täcka alla aspekter av kirurgiska och operativa processer på kliniker, laboratorier eller operationssalar.

Sårförslutning

Sårförslutning
En revolutionerande idé för sårbehandling

Öppna, operera, stäng, ta bort stygn: alla är bekanta med sårtillslutningsproceduren. Sårbehandling är ett terapiområde med lång tradition på B. Braun. Att garantera steriliteten hos suturer utgjorde ett stort problem fram till början av 1900-talet, eftersom suturer bara stänger såret. Det är lika viktigt att se till att inga infektioner äventyrar läkningsprocessen som följer.

Carl Braun, Julius Wilhelm Brauns barnbarn, reste till främmande länder och träffade intressanta människor. En av dem var Dr Franz Kuhn, en kirurg från Kassel som var frustrerad över problemet med att sår infekterades efter stängning. Det måste finnas en lösning, tänkte han. Han berättade för Carl Braun om sin idé för sterilt, absorberbart suturmaterial. Vanligt idag, en revolutionerande idé då. 1908 kom den sensationella nyheten från B. Braun: för första gången någonsin kan sterilt suturmaterial produceras och säljas. Dessutom är materialet helt absorberbart, vilket innebär att det löses upp när såret nästan är läkt.

Detta var bara en milstolpe i historien om sårvårdsterapi. Det fanns fler att följa: 1935 lanserades det icke-absorberbara syntetiska suturmaterialet Synthofil A framgångsrikt. Ytterligare några exempel på modern sårhantering är Supramid, ett nylonbaserat suturmaterial; Histoacryl, ett vävnadslim för tillslutning av hudsår; och Monosyn, ett syntetiskt absorberbart suturmaterial tillverkat av glykonat. Nya, revolutionerande förfaranden utvecklas fortfarande än i dag genom utbyte av idéer mellan vetenskaplig forskning och klinisk praxis.

En tradition av socialt ansvar

En tradition av socialt ansvar
Ansvar och engagemang i utvecklingen av regional infrastruktur

"Vi har lyckats forma och skapa ett företag som representerar en solid pelare för ekonomisk och social trygghet i Tyskland, särskilt i vår omedelbara omgivning", sa Otto Braun 1978 när han såg tillbaka på sitt decennier av framgångsrika arbete som chef för B. Braun.

Otto Braun och hans familjs prestation byggde upp ett internationellt företag efter Julius Wilhelm Brauns förvärv av Rose Pharmacy. Hans far Carl Braun grundade en företagssjukförsäkring 1923. 1929 inrättades en hjälpfond för behövande anställda. B. Braun har en lång tradition av hållbart engagemang – varje generation känner ansvar för sina anställda. Internationell expansion har medfört ännu mer ansvar.

Som företagare har företaget alltid känt en nära koppling till sina orter och sina regioner. Det är därför B. Braun tar ansvar och engagerar sig i utvecklingen av regional infrastruktur och är aktivt engagerad i att erbjuda barn och unga långsiktiga möjligheter med projekt som ”B. Braun för barn”.