världsnjurdagen 12:e Mars 2020

Produktsnabbsökning

Välj en kategori eller underkategori

Förbättra din njurhälsa med 5 enkla steg

Visste du att njurarna kan förlora upp till 90 % av sin funktion innan du känner av några symtom. Det är när de typiska symtomen så som svullna anklar, trötthet, koncentrationssvårigheter och minskad aptit dyker upp, som många förstår att något är fel*.

Därför är det viktigt att agera förebyggande genom att anamma en hälsosam livsstil. Idag är det världsnjurdagen och vi på B. Braun vill uppmärksamma hur man enkelt kan agera förebyggande och ta hand om sina njurar för att hålla igång njurarnas funktion livet ut. Vi vill även påpeka till patienter, deras familjer och vänner att man kan leva livet till fullo med en njursjukdom.

5 Tips för att hålla dina njurar friska och vid god hälsa genom livet

Se till att du dricker ordentligt: Det är lätt att glömma bort att dricka vatten under en arbetsdag, speciellt för äldre. Tänk på att få i dig vätska under hela dagen, varje dag.

Se upp med ditt intag av socker: En balanserad diet är grundläggande för alla. Hälsosamma matval och en anpassad diet ger dig all näring du behöver för leva ett aktivt liv och hålla en hälsosam vikt. Ha koll på ditt sockerintag, fruktos i läsk kan lätt leda till övervikt.

Regelbunden träning kan förbättra din hälsa: Fysisk aktivitet hjälper dig att hålla dig hälsosam, eller förbättra din hälsa. Det kan vara aktiviteter som är en del av dina vardagliga rutiner, så som hushållsarbete, trädgårdsskötsel eller promenader till jobbet. Det kan också vara en planerad aktivitet. Här kan du tänka på sporter där du får upp pulsen och hjärtat får jobba, som jogging, simning eller cykling.

Sluta röka. Det kan skada dina njurar: Rökning är bevisat att skada dina hälsa. Många människor vet redan att rökning kan skada lungor och hjärta & kärl. Men, det är desto färre som vet om att effekten av rökning också har en negativ påverkan på deras njurar.

Screening: Det är ofta så att människor känner sig friska men kan fortfarande lida av en allvarlig sjukdom. Speciellt om det är i ett tidigt skede av en sjukdom. Gå till doktorn regelbundet och få ditt urin och blod testat. Om en sjukdom upptäcks i ett tidigt skede är behandlingsmöjligheterna större, även allvarliga sjukdomar botas.   

Källa: http://www.worldkidneyday.org/faqs/chronic-kidney-disease/

by Claudia Siebert